Ny akvahall på Val 

I disse dager ferdigstilles den nye akvahallen på Val. Et storstilt prosjekt vi gleder oss til å vise omverden. Målet er at offisiell åpning blir på nyåret.

Oddbjørn Johnsen gleder seg til at den nye akvahallen er ferdig innredet.

I 2025 får akvaelevene ved Val skoler eget saltvanns-RAS. En ny akvahall reiser seg i Hestvika, om lag to kilometer fra skolen. I januar starter monteringen av utstyret i det som blir et småskala landbasert oppdrettsanlegg for marine arter, med topp moderne resirkuleringsteknologi (RAS). Akvahallen, som er hele 300kvm over to plan, gir Val som skole og forskningsaktør helt nye muligheter. Her blir det blant annet en komplett RAS-linje. Flere bedrifter innen havbruksnæringen har allerede vist sin interesse for prosjektet, og signalisert at de ønsker å ha ansatte her. For Val er det viktig med et godt og nært samarbeid med næringslivet, det utvikler oss som utdanningsinstitusjon og gir gode muligheter for elevene.

– I produksjonshallen starter vi med seks kar, som kobles til tilsvarende vannbehandlings- og rensesystemer som de store, fullskala RAS-anleggene har, sier Oddbjørn Johnsen, avdelingsleder akva.

Val skoler er opptatt av at undervisningen skal være praktisk og tilpasset de behovene som havbruksnæringen har. Med et eget RAS-anlegg tilpasser skolen seg framveksten av landbaserte anlegg med RAS-teknologi.

– I det nye RAS-anlegget møter elevene de samme tekniske løsningene som finnes og bygges i både inn- og utland. Her blir det både biologiske filtre, teknisk rom, kontrollsenter og et laboratorium for løpende kontroll av vannkjemi, forklarer Johnsen.

Litt arbeid gjenstår, men like over nyttår vil den nye akvahallen i Hestvika være klar for bruk.

Det nye bygget blir en integrert del av den eksisterende landbasen for akvaundervisningen, og vil ytterligere styrke bredden på både den tekniske og biologiske opplæringa.

– I tillegg til opplæring i selve RAS-teknologien, vil vi nå kunne drive opplæring på andre marine arter enn laks, som for eksempel kveite og steinbit. Med det nye anlegget kan vi også utvide bredden av forsknings- og utviklingsprosjekter våre akvaelever kan delta i, sier Johnsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Telegram
Hopp rett ned til innholdet