– Beste valget i mitt liv

Sonja Lyngøy fra Brønnøysund la grunnlaget for studietiden og sin nåværende yrkeskarriere på Val. Et valg hun ikke angrer på.

Sonja Lyngøy ser tilbake på årene på Val med glede. Foto: Privat

At det skulle bli Val var ikke selvfølgelig. Planen til Sonja var egentlig å velge studiespesialisering på videregående skole, men etter et skolebesøk fra noen elever fra Val kom hun på andre tanker. 

– Drømmen min da jeg gikk på ungdomsskolen var å bli veterinær. Jeg visste ikke at det var mulig å ta realfag på andre linjer enn på studiespesialisering, så planen var i utgangspunktet å velge det. Da jeg skjønte at jeg kunne kombinere naturbruk og yrkesfaglig retning sammen med spesiell studiekompetanse, var jeg solgt. Da ble det Val, forteller Sonja.

I utgangspunktet begynte Sonja på landbrukslinja, men etter kort tid byttet hun til akvakultur. Et fagområde som passet interessene hennes bedre.

– Akvakultur var et helt nytt fagområde for meg, men som jeg raskt syntes var interessant. Dermed gikk jeg bort fra planene om å utdanne meg til veterinær og heller satse på en karriere innen marin retning.

Sonja trekker fram at varierte skoledager med mye praksis bidro til å øke interessen for faget og gjorde at man ikke ble skolelei. Samtidig er hun opptatt av at yrkesfag får en høyere status, og mener det er viktig for å øke rekrutteringen og kompetansen i næringslivet.

– Jeg har ikke angret en dag. Det å velge yrkesrettet utdanning er nok det beste valget jeg har tatt i hele mitt liv. Årene gjorde meg godt skolert til både fremtidige studier og jobb. Samtidig hadde skolen en god balanse mellom det sosiale og faglige, og jeg har fortsatt god kontakt med mange av de jeg ble kjent med i disse årene. Det var mye praktisk arbeid, og i tillegg fikk vi muligheten til å dra på utenlandspraksis. Det var en fantastisk opplevelse, som jeg anbefaler alle elever til å benytte seg av, sier Sonja.

Så godt trivdes Sonja på Val, at hun kort tid etter hun var ferdig uteksaminert, kom tilbake som lærer på akvakulturlinja.

 – Det å komme tilbake til Val som lærer selv var veldig uvant i begynnelsen. Det var kun to år etter jeg var ferdig som elev  selv, noe som innebar at de fleste av mine nye kollegaer hadde vært mine tidligere lærere. Jeg husker godt at jeg i begynnelsen syns det var veldig rart å være med på møter, og jeg følte jeg fikk informasjon jeg ikke skulle ha. Dette endret seg selvfølgelig fort, men det var en overgang å gå fra rollen som elev, til rollen som kollega. Akkurat som da jeg var elev der, trivdes jeg kjempegodt i de årene jeg var lærer, forteller Sonja. Etter årene på Val valgte Sonja å studere marinbiologi ved NTNU og i dag jobber hun som rådgiver innen marin forsøpling hos den marine kompetansebedriften SALT.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Telegram
Hopp rett ned til innholdet