Utenlandspraksis

Mulighet for utenlandspraksis i Nederland

Elevene som går Vg3 agronom og Vg2 hest får tilbudet hvert år om å reise til Nederland og ha praksis i 14 dager.

 

Praksisoppholdet er finansiert gjennom EU-programmet Erasmus+, et program som omfatter hele Europa. 

Her på Val har vi utveksling med en skole som ligger nord i Nederland, i Friesland. Elevene må søke om å få delta, og velges så ut i fra kriterier som faglig fremgang, orden og adferd, og evnen til å bidra positiv i samspill med andre elever. I tillegg til den faglige delen gjennom arbeidspraksis byr også oppholdet i Nederland på kulturelle opplevelser, ny mat, og hollandsk og engelsk språk.

Under praksisoppholdet bor og jobber landbrukselevene på gårdene i Friesland. Der er det store bruk sammenlignet med norske forhold, fra 100 til 450 melkekyr. Elevene er med på den daglige driften og alt som inngår av jobb på et gårdsbruk. Landbrukselevene får og være med på turer, besøk på fabrikker, møller, og andre gårdsbruk.

Hesteelevene jobber i sprangstaller, dressurstaller, friserstaller og avlstaller. Der får de ri og kjøre, samt være med på stevner, kåringer og show.

Det viser seg i etterkant av slike turer at studentene vokser som personer. De blir mer selvsikre, og ser gjerne også ting i et annet perspektiv. Praksisvertene skryter av nivået på eleven fra Val og vil gjerne ha dem tilbake. Noen av elevene har også fått sommerjobb i etterkant av praksisperioden sin.

Hopp rett ned til innholdet