Utenlandspraksis

Mulighet for utenlandspraksis i Nederland

Elevene som går Vg3 agronom og Vg2 hest får tilbudet hvert år om å reise til Nederland og ha praksis i 14 dager.

 

De har muligheten til dette gjennom noe som heter Leonardo da Vinci-programmet. Dette er et program som går gjennom hele Europa. Det består av utveksling av studenter mellom skolene i Europa. Vi her på Val har utveksling med en skole som ligger nord i Nederland, i Friesland. Skolen heter AOC Friesland. Hvert år blir det skrevet en søknad til Leonardo Da Vinci.

Når studentene reiser ut må de oppfylle 3 kriterier søknaden krever. Det er kultur, praksis og språk. Når elevene reiser til Nederland har vi først 2 dager i Amsterdam. Disse dagene inneholder kulturelle opplevelser som Anne Frank museum, Camp Westerbork, kanal cruise, firlijepen og waudagemaal. Mat inngår også i den kulturelle biten. Elevene oppfordres til å smake Hollands meny. Siden det snakkes hollandsk og engelsk blir språkbiten automatisk fylt opp.

I forhold til søknaden har vi kun 6 plasser på hest og 6 plasser på landbruk, det vil si at vi kan sende 12 elever totalt til Nederland. For at studentene skal kunne få reise er det et par kriterier som må fylles opp fra deres side. De må vise faglig fremgang, god orden og atferd, lite fravær og ingen anmerkninger på internatet. Alle elevene som ønsker, sender inn søknad til faglærer på hest og landbruk. Der skal de skrive litt om hvorfor de ønsker å reise, hva de ønsker å gjøre og hva de har tenkt til å bruke det til senere. Etter søknaden er det inn til intervju. Etter det blir studentene plukket ut.

Når det kommer til praksis bor og jobber landbrukselevene på gårdene rundt om. Der er det fra 100 melkekyr til 450 melkekyr. De er med på den daglige driften og alt som inngår av jobb på et gårdsbruk.

Landbrukselevene får og være med på turer, besøk på fabrikker, møller, mink, fjørfe og andre gårdsbruk.

Hesteelevene jobber i sprangstaller, dressurstaller, friserstaller og avlstaller. Der får de ri og kjøre. være med på stevner, kåringer og show.

Det viser seg i etterkant av slike turer at studentene vokser som personer. De blir mer selvsikre. de får nytt syn på ting og det er bra. Praksisvertene skryter av nivået på studentene og vil gjerne ha dem tilbake. Vi har noen som skal nedover og jobbe i Holland i år.

Hopp rett ned til innholdet