En smart måte å starte studiene på

– På Val kommer man egentlig i gang med studier rettet mot fiskebiologi, havbruk og akvakultur allerede på videregående skole.

Ordene tilhører Edgar Dahl. Han jobber som biologisk controller hos Bindalssmolt AS og har en bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Før studiene var han elev ved Val videregående skole i Nærøysund, som gjennom mange år har jobbet med havbruksutdanning og tilhørende forskning og utvikling. 

Edgar Dahl, biologisk controller i Bindalssmolt, anbefaler Val vgs for ungdommer som er nysgjerrig på havbruk.

På Val fikk Edgar erfaring som gjorde at han stilte mye sterkere enn mange av sine medstudenter, der få hadde praktisk erfaring før studiene. Edgar anbefaler de som ønsker en karriere innen havbruk og akvakultur og starte her.

– Jeg hadde mye erfaring med fisk og hadde vært i praksis flere ganger. Det ga meg et fortrinn. Videregående med naturbruk, akvakultur og studieforberedende er en fin inngang med tanke på videre studier rettet mot fiskebiologi, havbruk og akvakultur, forteller Edgar. 

Muligheter for både lærlingetid og studiespesialisering

På Val har man egne oppdrettsanlegg, egen FoU-avdeling, egne båter og gode praksisavtaler med havbruket i regionen, noe som gir elevene et unikt innblikk i havbruksbransjen i skolehverdagen. Etter to år med akvakultur er elevene kvalifisert til å bli lærlinger innen havbruk, men de som vil kan ta et tredje år på Val med studieforberedende fag. 

Edgar gikk selv akvakultur i to år før han tok studieforberedende på veien mot studier, noe han ikke angrer på. Han hadde praksis hos Sinkaberg-Hansen flere ganger, noe som medførte at han fikk vikariat og sommerjobb hos bedriften. Dermed jobbet han gjennom hele studieperioden, og fikk tilbud om fast jobb allerede før studiene var ferdig.

– I tillegg til at jeg fikk god ballast før studiene og en inngang til den lokale havbruksbransjen, var det et svært godt miljø og interessant skolehverdag på Val. Her fikk jeg mange nye venner som jeg har kontakt med den dag i dag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Telegram
Hopp rett ned til innholdet