Skolen som tar vare på elevene

Sivert Johansen fikk solid kompetanse, en trygg overgang til voksenlivet og evige vennskapsbånd fra årene ved Val videregående skole.

25-åringen fra Rørvik ser tilbake på tiden ved Val videregående skole med glede, og er ikke i tvil om at valget om å bo på internatskolen har hatt stor påvirkning på han som menneske.

–Val var med på å forme meg til den jeg er i dag. Jeg lærte enormt mye samtidig som jeg ble mer selvstendig og ansvarlig. På kjøpet fikk jeg også venner for livet. Jeg unner andre å oppleve det samme, sier han.

Overta hjemgården
Johansen gikk naturbruk/landbruk og husdyrhold. Nå driver han gård med melk- og kjøttproduksjon på Horseng i Nærøysund.

–At jeg skulle ta over hjemgården var hovedgrunnen til at jeg søkte Val videregående skole. Sett i ettertid kan jeg ramse opp en hel rekke andre grunner til å søke akkurat på Val, forteller han.

En myk start
Som hos så mange andre, flyttet den kommende agronomen hjemmefra samtidig som han tok fatt på sine tre år ved Val. Det ble en myk og trygg start på voksenlivet.

–Her ble jeg sett og jeg ble tatt vare på. Jeg hadde folk rundt meg hele tiden med mindre jeg selv ønsket å trekke meg tilbake. Jeg fikk servert næringsrik mat og hadde alltid noen å spise sammen med. Vi ble ofte sittende rundt matbordet lenge etter vi var ferdige med å spise. Det var verdifullt på så mange måter, forteller Johansen.

Han husker tilværelsen som trygg og inkluderende, og mener at den har satt varige spor i han.

–Det var der jeg for første gang traff folk som var like interessert i landbruk og matproduksjon som meg selv. Vi ble en stor og sammensveiset gjeng som tilbragte mesteparten av tiden sammen. På den skolen fant jeg de som ble forlovere i bryllupet mitt og fadder til barnet mitt. Takket være de årene har jeg venner for livet.

Alle blir sett
Som internatbeboer var det heller ikke kjedelig etter skoletid og i helgene. Miljøarbeidere og lærere arrangerte aktiviteter for alle og noe for enhver smak. Sånn er det fortsatt. Skoletid glir over i fritid for de som ønsker det.

–Det er åpent hus og vaffelsalg, fotball- og volleyballturneringer, bussturer til skisteder, matlaging og stadig vekk filmkvelder. Elevene blir ivaretatt døgnet rundt.

Johansen mener at nettopp disse sosiale aktivitetene bidrar til det gode miljøet og det tette båndet som blir mellom elevene og lærerne.

–Som elev får du et helt spesielt forhold til lærerne. De ser hvert enkelt individ og det går ikke an å gjemme seg bort. Elever og lærere treffes i undervisningen, men også i det sosiale. Det betyr mye, sier han.

Ingen tvil om at årene ved Val var gode. Nå vil han anbefale skolen videre til de som står overfor et valg om videregående skole.

–Etter tre år på Val kan du sitte for eksempel blir agronom, men du har også mange andre muligheter. Du kan ha studiespesialisering og gå rett over til hvilken som helst høyere utdanning. Ingen dører blir lukket, men flere dører enn du tror blir kanskje åpnet. Du går ut av videregående skole litt klokere og litt bedre rustet til å vite hva du vil. For enten har du truffet på det yrket som er ditt, eller så har du alle muligheter til å komme inn på høyere utdanning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Telegram
Hopp rett ned til innholdet