På Vg2 akvakultur får elevene tilbud om utenlandspraksis som en del av skoleåret. Dette er en del av skolens satsning på internasjonalisering, og oppholdene blir støttet gjennom midler fra EU-programmet Erasmus+.
Praksisperioden i utlandet er normalt på to uker, og Val har samarbeid med flere ulike land med tanke på praksisopphold. I Irland får elevene jobbe på ulike oppdrettsanlegg som driver produksjon av arter som ikke er så vanlig i Norge, som for eksempel østers og abalone. Det er også mulighet for praksis på blåskjellanlegg eller hos institusjoner som er mer rettet mot forskning. Under opphold i Sør-Korea er hovedfokuset på algedyrking, samt oppdrett av andre marine arter som sjøpølse.
Elevene som har praksis i et annet land, får med seg mange nye og nyttige erfaringer. Her får elevene skjerpet sine språklige kunnskaper, og erfaringer viser at kommunikasjon på et annet språk gjør at eleven blir tryggere når det gjelder å snakke engelsk. Elevene får også erfare nye kulturer gjennom fritidsaktiviteter og sosiale aktiviteter. Dette medfører at elevene knytter kontakter på tvers av både fag og kultur.
I forkant av et praksisopphold får elevene lære mer om de artene de skal jobbe med. De lærer også om kommunikasjon, kultur, tradisjoner og historie. I etterkant av praksisen skal elevene rapportere fra praksisen, skrive leserbrev til den lokale avisa, fortelle andre elever i klassen om sine opplevelser etc.
Alle elever kan i utgangspunktet søke om å få delta på utenlandsopphold, og søknadene blir vurdert ut fra gitte kriterier. Kriteriene omfatter forhold som faglig innsats (med spesielt fokus på akvafagene, engelsk og samfunnsfag), elevens fravær, orden og oppførsel, og evnen til å bidra positiv i samspill med andre elever. Et viktig kriteria er hvordan du oppfører og ter deg på fritiden, du skal representere både deg selv og Val på en god måte under et utenlandsopphold. Søknadsrunden avsluttes med et intervju og endelig utvelgelse av elevene som får delta.
Verktøy for Universell utforming