Reiser til Kenya for å få nye impulser

Fire elever og to lærere ved Val vgs reiste sist fredag til Kenya for et to ukers langt praksisopphold. Her skal de lære om hvordan kenyanerne jobber med matproduksjon og oppdrett.

Johanna Petersen (bak fra venstre), Signe Sjaastad, Siril Juul og Mathias Christiansen er elevene som reiser sammen med lærer Håkon Valen.

Elevene Johanna Petersen, Signe Sjaastad, Siril Juul og Mathias Christiansen går til vanlig på linjene akvakultur, landbruk og energi og miljø ved Val vgs. Fredag reiser de på studietur til Kenya. Turen er en del av Erasmus+ – EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Val kan gjennom dette programmet tilby alle sine elever praksisopphold i utlandet. Dette er første gangen en studietur legges til Afrika.

Prosjektleder Signe Dille Løvmo forteller at Val skoler er invitert til Kenya av Jumbo Fish Farm (JFF) som driver med oppdrett av ferskvannsfiskene malle og tilapia ved Victoriasjøen.

– Dette er en del av strategien om at vi ønsker å tilby varierende, spennende og relevante praksisopphold for våre elever. I løpet av studieturen vil elevene lære mer om tilapia-oppdrett, og skal gjennom JFF gå kurs som gjør dem til sertifiserte oppdrettere i Kenya. Her lærer de alt fra hvordan anlegge dammer til å hvordan lage fôr til tilapia, sier Løvmo.

Mathias Christensen er en av elevene som gleder seg til å oppleve og lære om en annen kultur innen det han er interessert i og som er veldig dagsaktuelt.

– Jeg forventer å lære mye, ikke bare faglig, men også om kulturelle ulikheter og likheter. Blant annet ser jeg frem til å se og høre om hvordan Kenya jobber for å bedre matproduksjon, forteller Mathias.

I tillegg til ferskvannsoppdrett får elevene besøke skoler og universitet i området, en solsikke-farm som lager solsikkeolje, fôrfabrikk som lager både fiske- og høsefôr og en fabrikk som driver med prosessering av ansjos.

– Vi har med elever fra flere av våre linjer på denne turen, ikke bare akvakultur, da de vil få innblikk i prosesser som er sentrale tema både innen landbruk, akvakultur, energi og miljø. Elevene får blant annet se hvordan JFF jobber med å bygge opp en bærekraftig tilapia-produksjon som sikrer tilgang på mat og er en næring som gir inntekt, enten i form av ren tilapia-oppdrett eller som en bi-inntekt til bønder, sier Løvmo.

Målet er å få til et fast samarbeid i framtida, og at Kenya og JFF blir faste reisemål for elever fra Val. På sikt ønsker Val ta imot besøk fra Kenya også, for å lære kenyanerne om norske forhold og utveksle erfaringer fra forskjellige måter å drive oppdrett.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Telegram
Hopp rett ned til innholdet